Menu Sluiten

Primeur de Baarn: social enterprise; Fair-dieping met Van Hulley

Primeur de Baarn: social enterprise

Fair-dieping met Van Hulley

Van Hulley, de Groningse social enterprise die in ca. 2 jaar tijd bekend werd door het recyclen van versleten oude overhemden, komt naar Baarn. Op zaterdag 7 februari a.s. om 14.00 uur komt oprichtster Jolijn Creutzberg en een van haar naaisters naar de Wereld van Pippe. Zij komen dan vertellen over het sociaal ondernemen en wat dit voor kansen biedt aan dames die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.
Van Hulley

Social enterprise

Veel commerciële bedrijven hebben ook een missie die sociaal te noemen is. De meeste van die bedrijven zijn zich bewust van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid (lees: maatschappelijk verantwoord ondernemen). Toch kunnen deze niet social enterprises genoemd worden, omdat zij hun de financiële doelstellingen boven de sociale doelstellingen stellen. Tenslotte moeten deze bedrijven altijd functioneren binnen hoge financiële targets die bepaalde diensten en innovaties uitsluiten.

Social enterprises streven juist primair een maatschappelijk doel na met een innovatieve schaalbare aanpak en een duurzaam verdienmodel. Financiële winst die zo’n bedrijf maakt, wordt geherinvesteerd in het bedrijf en/of in de (lokale) gemeenschap. De maatschappelijke impact van een social enterprise wordt gerealiseerd door het aanbod van producten en diensten, of door het personeel dat ze in dienst heeft (mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt).

Fair-dieping

Van Hulley is zo’n social enterprise; een Nederlands bedrijf dat oog heeft voor recycling, arbeidsparticipatie, duurzaamheid en mode. Het bedrijf maakt hippe boxershort van oude versleten overhemden. Het resultaat mag er zijn. Met een Van Hulley maak je iedereen blij: maaksters, planeet en dragers.

Normaliter bestel je de boxershorts via de webshop (www.vanhulley.nl), maar voor het eerst komt zij in een winkel. De Wereld van Pippe, de non-profit organisatie in de Baarnse Laanstraat (die staat voor People Planet Profit), krijgt de primeur. Hoe passender kan het zijn; beide ondernemingen streven een win-win-win situatie na. De primeur is dan aan Pippe, maar uiteindelijk laat de komst van Van Hulley zien dat Baarn verder kijkt en dat er ruimte is voor verbreding en verdieping; noem het fair-dieping.

Uitnodiging

Ben je nieuwsgierig geworden? Pak dan dat oude versleten of lelijke overhemd, liefst met lange mouwen, uit de kast en kom op zaterdag 7 februari a.s. om 14.00 uur naar De Wereld van Pippe, Laanstraat 16 in Baarn. Jolijn Creutzberg vertelt dan hoe ze van dat oude hemd een hippe boxershort kan maken en wat het werk voor de naaisters betekent. Wees welkom en vraag Jolijn het hemd van haar lijf.

Hoe gaat het in zijn werking?

Een maand lang is Pippe platform voor Van Hulley waar iedereen met zijn of haar oude hemd terecht kan. Gedurende deze periode komen de verzendkosten voor rekening van Pippe en Van Hulley; alleen de gedaantewisseling van hemd naar boxershort wordt door de klant betaald (eenmalige machtiging). Zodra de boxer klaar is, krijg je thuis bericht dat hij bij Pippe afgehaald kan worden.

Overigens kun je ook een kadobon bestellen waarmee je een ander de mogelijkheid geeft zijn overhemd te upcyclen.

Misschien ook interessant